Äventyrarna
Svenska Cycling Plus
Äventyrarna

Khorog, Tajikistan

Kom fram till Khorog igår mitt på dagen. Tar några dagars vila här innan de stundande monsterbergen. Ska upp på 4000m o va där ca 1 vecka, inget wifi, knappt el, minusgrader på natten, blir spännande! Khorog är en större stad i Pamirmått mätt, en obelyst huvudgata, Leninstreet, som är täckt av damm. Massa turk-shopar, brödförsäljning, cityhundar som driver omkring och en fin park.

Hittils har man kört igenom små små byar ganska ofta, och alla barn bara rusar ut i gatan och vrålar för kung o fosterland; “HELLO!!!, What is your name?, How are yooo?” Man svarar ju såkart men frågar man tillbaka vad dom heter så står de bara och gapar som frågetecken, knäpptysta. Några nyckelfraser har visst fastnat, annars nollställda. Låt er inte luras av söta ansikten och leenden, mini-satan gömmer sig bakom vissa.

Vanligaste frågorna förutom var man är ifrån är vad cykeln kostar eller om vi är gifta. De verkar inte ha något ord eller förståelse för pojkvän/flickvän, antingen; “Ahhh, married!” eller “ahh friend!” Folket är vänliga och hjälpsamma och Tajikistan som land verkar väldigt lugnt och inte så mycket aktivitet. Kvinnorna är moderna, alla verkar ha anammat dress-over-trousers-looken, kanske rentav före sin tid. De har nog fått en ganska skev bild av hur “västerlänningar” är, de möter ju bara galningar som oss. Folk som möter oss med bil antingen tutar och tummen upp, eller bara stirrar och man kan se i blicken att de tänker “det här är tragiskt, är de dumma i huvet?”

Här i Khorog har vi duckat för magsjukan ännu än gång, bor i princip ensamma på ett vandrarhem, borta från alla andra cyklister. Vi fick ett insidertips att alla på “Pamir Lodge” antingen kräks eller skiter och endast två toaletter, nej tackinen!

Imorse var största utmaningen att få tag i kontanter, alla 15 ATM verkade antingen inte ta Visa eller så var den ur  funktion, till slut bakom ett hörn, bakom galler och lås, hittade vi den enda som funkade. Så med 1000 Somoni i fickan (ca 900 SEK) så klarar vi en vecka till!

Bli inte förskräckta om ni inget hör från oss på 10-13 dagar, i Osh kommer vi wifi:a så tummarna glöder!

Pöss pöss

IMG_8053 IMG_8054 IMG_8055 IMG_8056 IMG_8057 IMG_8058 IMG_8059 IMG_8060 IMG_8061 IMG_8062 IMG_8063 IMG_8064 IMG_8065 IMG_8066 IMG_8067 IMG_8068

Linda och Marcus
Vi är två landsvägscyklister som valt att ge oss ut på ett stort äventyr. Vi har tidigare båda varit tävlingsaktiva, men i år väntar något annat. Planen är att resa på cykel, med tält, sovsäck, allt! Det är inte vår första resa, men den största hittills för oss. Resan börjar i Maj och vi startar där vi bor - Göteborg. Prag, Mt Blanc, Tour de France, Mostar, Draculas slott, Istanbul, Stan-länderna, Pamir, Dubai är bara några av våra delmål, och här kan ni följa oss på det stora äventyret. Jobbigt? Sunkigt? Jajamen, men samtidigt så kan livet inte bli mer spektakulärt och enkelt på en och samma gång!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons