Äventyrarna
Svenska Cycling Plus
Äventyrarna

Sista sträckan till Dubai

Nu är vi klara, vi klarade det, över 12.500km, 20 länder, känns fantastiskt! Vi är så nöjda med äventyret, men också så glada att komma hem!!!!!!

Efter att ha cyklat ca en månad i både Förenade Arabemiraten och Oman, särskilt som par man/kvinna så har man fått perspektiv på saker och ting. De är ju båda muslimska länder, och i dessa tider så är just Islam ett hett ämne. Vi kan säga att vi bara har mött vänliga människor, enorm gästfrihet. Vi är som superhjältar och alla vill bjuda in oss och hjälpa oss. Båda länderna ligger “mitt i smeten”, nära länder som är klart tveksamma som Saudi, Jemen, Iran, men det är faktiskt vädligt säkert här. Största oron var ormar och skorpioner i bergen och ibland trafiken i städer. Men, med det sagt så ska man komma ihåg att det fortfarande är (delvis) konservativa muslimska länder, särskilt när man lämnar städer som Dubai och ser det vi sett, det som vanliga turister missar eller inte uppfattar. Vi upplever att de har en helt annan syn på kärlek och relationer. Män och kvinnor är separerade, även i folks hem. Ett fika-rum för herrarna och ett annat för kvinnorna. Det är fortfarande lagligt med mer än en fru, och ibland när vi blev inbjudna så kunde det vara flera fristående “hus” där respektive fru med barn höll till. Vi blev bara inbjudna av män, och väl inne i deras hem så såg man inte röken an kvinnorna. Vi som uppenbara cykelturister och icke-muslimer fick bägge vara med i herrernas sällskap. Ingen inhemsk har någonsin kroppskontakt offentligt, trots att de är man och hustru, eller släkt. Det känns som att de inte riktigt älskar varandra, utan mer bor ihop och accepterar situationen. Vi har inte vågat fråga någon för det känns så tabubelagt, men vi undrar verkligen hur relationer fungerar, i synnerhet kärleksrelationer. Det första ordet man kommer på är frustration. Arabemiraten och Oman är fredliga länder, men på man/kvinna/relationer/kärlek så är de långt bort från oss. Vi som pussas, kramas, busar HELA tiden annars fick vara återhållsamma och man kände att man hade alltid en blick över axeln ifall någon såg. Dessa länder är perfekta för touringcykling om man reser ensam, eller i grupp med bara män eller bara kvinnor, men som par man/kvinna så är det inte optimalt, i alla fall inte för oss. De vackra bergen, öknen, gästfriheten väger såklart upp och arabvärlden får G+ i betyg. Det ska även nämnas att vi suktar efter lite alkohol.

Vår tänkta sista tältnatt blev litee annorlunda än vi tänkt oss. Vi luckades såklart bli inbjudna igen och denna gång till ett slott. För att snabbt beskriva palatset så fanns det hiss ner till garaget med ca tio bilar (om bara var några av deras bilar), porsche, mercedes, massa stora SUVar, pool, persiska mattor i varje rum, tjänstefolk i tiotal. Vi fick sova i ett fristående hus med allt vi behövde. Det var så mycket av allt att vi nästan blev osugna på allt, men kul att ha upplevt och rolig kontrast.

Sen hade vi en vecka i Dubai och vi gjorde lite vanliga turistgrejor. Dubai Mall, Dubai Marina, Burj Khalifa, bad, souk, minimal shopping. Nu är vi hemma i Södra Sandby och har plöjt hela säsong 2 av Stranger Things på en och en halv dag, love life!

/L och M

IMG_8453 IMG_8454 IMG_8455 IMG_8456 IMG_8457 IMG_8458 IMG_8459 IMG_8460 IMG_8461 IMG_8462 IMG_8463 IMG_8464 IMG_8465 IMG_8466 IMG_8467 IMG_8468 IMG_8469 IMG_8470 IMG_8471 IMG_8472 IMG_8473 IMG_8474 IMG_8475 IMG_8476 IMG_8477 IMG_8478 IMG_8479

 

 

 

 

Linda och Marcus
Vi är två landsvägscyklister som valt att ge oss ut på ett stort äventyr. Vi har tidigare båda varit tävlingsaktiva, men i år väntar något annat. Planen är att resa på cykel, med tält, sovsäck, allt! Det är inte vår första resa, men den största hittills för oss. Resan börjar i Maj och vi startar där vi bor - Göteborg. Prag, Mt Blanc, Tour de France, Mostar, Draculas slott, Istanbul, Stan-länderna, Pamir, Dubai är bara några av våra delmål, och här kan ni följa oss på det stora äventyret. Jobbigt? Sunkigt? Jajamen, men samtidigt så kan livet inte bli mer spektakulärt och enkelt på en och samma gång!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons